Prostat kanseri ameliyatı sonrası ışın tedavisi gerekir mi?

Bazı hastalarda prostat kanseri ameliyatı sonrası ışın tedavisi gerekebilir. Prostat kanserine yakalanan hastalarda eğer yaşam beklentisi 10 yılın üzerinde ise, hastalık prostat bezinin içinde ise, ya da prostat kapsülünü hafif aşmış ancak kemik, akciğer gibi başka organlara yayılmamış yani metastaz yapmamış ise radikal prostatektomi ameliyatı uygulanabilir. 

Bu ameliyatta prostat bezi çıkarılır. Bazen leğen boşluğundaki lenf bezleri de alınır. Prostat bezi ve lenf bezleri patolojik inceleme için gönderilir. Ameliyattan yaklaşık 6 hafta sonra, kan PSA düzeyinin ölçülemez seviyeye inmesi gerekir. İnmez ise geride tümör dokusu veya tümör olmayan normal prostat dokusu kalmış olabilir. Ayrıca hastalık diğer organlara sıçramış ancak henüz daha ortaya çıkmamış (mikrometastaz) da olabilir. 

Prostat kanser ameliyatı sonrası ışın tedavisi, eğer kan PSA seviyesi ölçülemez düzeye inmemiş ancak düşük seviyede (< 0.3 ng/ml) ise, kanser prostat kapsülünü aşmış ise, cerrahi sınır pozitif ise (prostatın alındığı sınır bölgesinde tümör hücresi tespit edildiyse) ve kanser meni kesesini tuttuysa gerekir. Işın tedavisi 3-4 ay kadar sonra yara iyileşmesi ve idrar tutma tamamlanınca uygulanmalıdır.